Kunststof

Van de kunststof dakbedekking worden EPDM-, PVC- en ECB-dakbanen het meest toegepast.

PVC (weekgemaakte Polyvinylchloride)

Van de kunststof dakbanen is PVC de meest toegepaste kunststof. Aan PVC wordt een weekmaker toegevoegd. De weekmaker toevoeging is noodzakelijk, omdat PVC in
zuiver toestand hard en bros te noemen is. PVC-dakbanen zijn verkrijgbaar in vele kleuren.In enkele gevallen kan de kleurechtheid een probleem zijn. Mede om die reden wordt veelal de standaardkleur lichtgrijs toegepast.

De minimale dikte van PVC-dakbanen welke mechanisch wordt bevestigd bedraagt 1,2 mm. De homogene (ongewapende) PVC dakbaan dient in de toepassing van mechanisch bevestigd systeem, minimaal 1,5 mm dik te zijn. De breedte van PVC-dakbanen varieert sterk; daarbij zijn breedtes van circa 100 mm tot 3000 mm in de handel verkrijgbaar. Voor de uitvoering van PVC-dakbanen zijn speciale hulpstukken leverbaar zoals doorvoeren, binnen- en buitenhoeken en foliestaalplaat(trim). PVC-dakbanen zijn door de thermoplastische eigenschappen van het materiaal bijzonder goed aan elkaar te verbinden. Door de goede vervormbaarheid kunnen complexe detailleringen waterdicht worden ingewerkt.


Andere positieve eigenschappen zijn:

  • Hoge vermoeidheidsweerstand
  • Goede mechanische eigenschappen
  • Goede UV- en ozonbestendigheid
  • Door het tamelijk gladde oppervlak vrij
  • Eenvoudig te reinigen
  • Schone verwerking
  • Geen gebruik van open vlam
  • Licht gewicht

EPDM (Ethyleen Propyleen Dieen-Monomeer)

Van de elastomeren is de EPDM-dakbaan de meest toegepaste en dus de meest bekende elastomere dakbaan. EPDM-dakbanen worden geleverd in een dikte van 1,0 tot 2 mm. Het materiaal is buitengewoon goed bestand tegen ultraviolette inwerking. Het materiaal is sterk elastisch van circa -40ºC tot +100ºC. EPDM is in principe bitumenbestendig en bestand tegen worteldoorgroei. Gesteld kan worden dat EPDM goed bestand is tegen zure regen en vele door de industrie veroorzaakte verontreinigingen, als ook tegen chemische en biologische invloeden. Daarentegen is EPDM niet bestand tegen bepaalde koolwaterstoffen, zoals benzine, tolueen, minerale oliën, terpentine en dergelijke.
EPDM is elastisch, waardoor er bij warm weer lichte plooivorming onstaat en bij koud weer het weer mooi strak ligt. Naarmate de jaren verstrijken wordt de plooivorming minderECB (Ethyleen Copolymerisaatbitumen)

Een ECB-dakbaan vraagt weinig onderhoud. Op zijn tijd een keer een bezem over het dak is eigenlijk voldoende. Die eigenschap in combinatie met de lange levensduur maakt dat ECB daksystemen in vergelijking met de traditionele daksystemen goedkoop zijn. Ook kan een ECB-dakbaan uitstekend verwerkt worden over een oude bitumineuze daksysteem en doordat het materiaal bestand is tegen worteldoorgroei is het bij uitstek geschikt voor vegetatiedaken. Wat ook een positieve eigenschap van dit materiaal is dat het uitstekend gerecycled kan worden zodat er minder belasting is op onze milieu.


Wilt u een gratis en vrijblijvend advies en/of offerte neem dan contact met ons op d.m.v. het contactformulier of bel: 0316-842114